Frankrijk
Het Rhône-dal is de oudste wijnstreek van Frankrijk.
Het productiegebied strekt zich uit langs de oevers van de Rhône en is zo’n 200 km lang. Mede daardoor kunnen de Côtes du Rhône wijnen sterk van elkaar verschillen voor wat betreft kleur, smaak en productiewijze.
Men onderscheidt een noordelijk en zuidelijk Rhônegebied. Het noordelijke gebied, dat door de Fransen ook wel Rhône Septentrionale wordt genoemd, strekt zich uit van Vienne tot net voorbij Valence. De wijngaarden liggen vrijwel allemaal op de westelijke oever met uitzondering van Hermitage en Crozes-Hermitage. Het Rhône-dal is hier smal en de hellingen waarop de wijngaarden liggen zijn steil. Het zuidelijke gebied ligt hier ten zuiden van en strekt zich uit tot aan de Middellandse zee.
De Côtes du Rhône omvat 25 gemeenten in 6 departementen: Loire, Rhône, Ardèche, Drôme, Vaucluse en Gard.
Enkele wijnhuizen die thuis zijn bij TopsWijnen:
- La Ferme du Mont
- Domaine Nusswitz
Aanbevelingen uit Côtes du Rhône:
Nusswitz
Orenia Blanc
Philippe Nusswitz komt, zijn naam verraadt het al, uit de Elzas. Hij is van oorsprong sommelier. Hij heeft zich, samen met zijn vrouw Pascale en zijn kinderen, in 2002 in Durfort in de zuidoost hoek van de Cevennen gevestigd, in een oude ‘mas’ uit de 17e eeuw. Hij maakt wijn, Pascale runt de verhuur van kamers. Hij heeft als sommelier in de Elzas gewerkt bij Auberge de l’Ill van de familie Haeberlin, met drie Michelinsterren. In 1986 is Philippe uitgeroepen tot de beste sommelier van Frankrijk. Het blijkt dat hij net zo’n goede hand van wijnmaken heeft, als van wijnproeven. Philippe houdt ervan zo puur en zuiver mogelijk te werken. Zijn wijnen zijn krachtig en elegant, stevig maar ook fris. Die frisheid heeft te maken met het klimaat: het kan in de zomer behoorlijk warm zijn overdag, maar ’s nachts koelt het flink af, waardoor de frisheid behouden blijft. Philippe maakt de wijnen in samenwerking met de plaatselijke coöperatie van Durfort. Hij pacht de beste wijngaarden, waarvoor hij heeft vastgelegd onder welke condities er gewerkt moet worden, welke opbrengsten er maximaal gemaakt mogen worden en wanneer er geoogst wordt. Philippe maakt gebruik van de aanwezige apparatuur in de kelder van de coöperatie. Omgekeerd helpt hij de coöperatie met het maken van betere wijnen, wat resulteerde in de prachtige en betaalbare lijn Pélous.
De Wijn
Aromatisch, bloemige tonen, abrikoos, perzik, honing en meloen, zachte zuren en een flinke body.
Weelderig en zeer smakelijk.
*notitie wijntijdschrift “Perswijn” maart / april 2015
Land & regio: Frankrijk, zuidelijke Rhône
Appellation: AC Vin de Pays Duché d’Uzès
Kleur: Wit
Druivensoort: 50% Viognier + Marsanne, Roussanne en Grenache Blanc
Soort wijn: Stil
Producent: Domaine Nusswitz, Durfort (Gard)
Alcohol: 13,5%
Jaar: 2016
Ferme du Mont
La Truffière, Côtes du Rhône Blanc, BIO
Wijnmaker van La Ferme du Mont is Stephane Vedeau, een bijzondere man. Hij voelt zich sterk verbonden met zijn wijngaarden en zijn wijnen en hij heeft veel geëxperimenteerd met het wijn maken, bijvoorbeeld in de Languedoc. De zuidelijke Rhône is echter al lange tijd zijn thuishaven. Om de elegantie in zijn wijnen te benadrukken, probeert hij zoveel mogelijk frisheid in zijn wijnen te krijgen als het gebied en de jaargang hem toestaan.
De Wijn
Heldere strogele wijn, geurend naar exotisch fruit en bloesem. In de smaak rijp, geel fruit.
Sappige en volle wijn met milde zuren.
Land & regio: Frankrijk, zuidelijke Rhône
Appellation: AC Côtes du Rhône
Kleur: Wit
Druivensoort: 50% Grenache Blanc, 40% Viognier, 10% Clairette de Die
Soort wijn: Stil
Producent: La Ferme du Mont, Valréas
Alcohol: 13%
Jaar: 2017
Ferme du Mont
La Truffière, 1e Côtes du Rhône Rouge, BIO
Wijnmaker van La Ferme du Mont is Stephane Vedeau. Hij voelt zich sterk verbonden met zijn wijngaarden en zijn wijnen en hij heeft veel geëxperimenteerd met het wijnmaken, bijvoorbeeld in de Languedoc. De zuidelijke Rhône is echter al lange tijd zijn thuishaven. Om de elegantie in zijn wijnen te benadrukken, probeert hij zoveel mogelijk frisheid in zijn wijnen te krijgen als het gebied en de jaargang hem toestaan.
De Wijn
Heldere, robijnrood. Expressieve geur van rijp, rood fruit, kruiden en specerijen. Elegante smaak, rijpe tannines, mooie zuren en zeer sappig.
Heerlijk om zo te drinken, maar past ook zeer goed bij een rijke maaltijd.
*notitie wijntijdschrift “Perswijn” maart / april 2018
90 punten Robert Parker
Zulke hoge waarderingen zijn uitzonderlijk voor wijnen met een zo een relatief eenvoudige appellation.
Land & regio: Frankrijk, zuidelijke Rhône
Appellation: AC Côtes du Rhône
Kleur: Rood
Druivensoort: 60% Grenache, 30% Syrah, 10% Mourvèdre
Soort wijn: Stil
Producent: La Ferme du Mont, Valréas
Alcohol: 14,5%
Jaar: 2016
Ferme du Mont
Côtes Capelan Châteauneuf-du-Pape Rouge, BIO
Wijnmaker van La Ferme du Mont is Stephane Vedeau. Hij voelt zich sterk verbonden met zijn wijngaarden en zijn wijnen en hij heeft veel geëxperimenteerd met het wijn maken, bijvoorbeeld in de Languedoc. De zuidelijke Rhône is echter al lange tijd zijn thuishaven. Om de elegantie in zijn wijnen te benadrukken, probeert hij zoveel mogelijk frisheid in zijn wijnen te krijgen als het gebied en de jaargang hem toestaan. Hij werkt samen met vaste druiventelers die hun wijngaarden op de juiste plekken hebben. De wijnen staan bekend om het prachtige fruit, niet te veel hout en rijpe tannines: proef de gewone Côtes du Rhône maar eens en u bent al verkocht! De internationale waardering voor zijn werk is enorm. Deze Chateauneuf is van bijzondere klasse.
De Wijn
Donkerrode kleur. In de geur zwart fruit, laurierdrop en nootmuskaat. In de smaak rijpe tannines, tijm, rozemarijn, peper, cacao. Mooie, lange afdronk.
Complexe en elegante Châteauneuf-du-Pape.
19,5 punten Jancis Robinson
98 punten Robert Parker
Land & regio: Frankrijk, zuidelijke Rhône
Appellation: AC Chateauneuf-du-Pape
Kleur: Rood
Druivensoort: 80% Grenache, 10% Syrah, 10% Mourvèdre
Soort wijn: Stil
Producent: La Ferme du Mont, Valréas
Alcohol: 14,5%
Jaar: 2015
Cave de Tain
Crozes Hermitages
In de corporatie Cave de Tain zijn circa 370 boeren verenigd. Het is een bedrijf met visie en passie voor kwaliteit en gevoel voor de markt. In de noordelijke Rhône zijn zij met een aandeel van ruim 50% van de productie toonaangevend. De wijngaarden zijn zowel op de rechter oever, St.-Joseph, Cornas en St.-Peray, als op de linker oever, Crozes Hermitage en Hermitage, van de Rhône gelegen. De wijngaarden bevinden zich maximaal 20 kilometer van de Cave. Voor veel internationale wijnmakers zijn de wijnen die hier geproduceerd worden dé referentie voor hun Syrah productie. De kroonjuwelen van het bedrijf zijn de eigen wijngaarden op de Hermitage berg. De steile terrasvormig aangelegde wijngaarden met een bodem van graniet halen het beste boven uit de Syrah druif. Internationale beoordelingen tussen de 90 en 100 punten zijn voor deze wijnen “normaal”. Cave de Tain bezit van dit unieke stukje wijnbouwgebied maar liefst 25%.
Cave de Tain wordt internationaal geroemd als Syrah specialist en Europa’s beste coöperatie door o.a. Decanter en de Wine Advocate.
De Wijn
De druiven zijn afkomstig van verschillende plots en worden apart gevinifieerd. Opvoeding 12 tot 14 maanden op Franse eikenhouten vaten.
In de geur zwarte bessen, graniet en chocolade. In de smaak rijp fruit, kruidigheid, peper, fijne zuren, rijpe taninnes. Lange afdronk.
90 punten Robert Parker
90 punten Wine Spectator
16,5 punten Jancis Robinson
Land & regio: Frankrijk, noordelijke Rhône
Appellation: AC Crozes-Hermitage
Kleur: Rood
Druivensoort: Syrah
Soort wijn: Stil
Producent: Cave de Tain, Tain L’Hermitage
Alcohol: 13%
Jaar: 2013