64 wijnstokken op de wijngaard
Midden in het groen, aan de rand van het Schollebos in Capelle aan den IJssel. De wijngaard telde 64 wijnstokken, op een stukje land van 300 m2.
27 x Rondo. Een blauwe druif, welke een Pinot Noir achtige wijn geeft.
27 x Johannieter. Een witte druif, welke een Riesling achtige wijn geeft.
10 x Muscaris. Een witte druif, welke een lichtzoete muskaat achtige wijn geeft. De Muscaris is een kruising tussen de rassen Muscat en Solaris.
Deze drie rassen zijn hybride druivenrassen, die speciaal gekweekt zijn voor ons vochtige klimaat, met het doel schimmel-resistent te zijn, zodat bestrijding niet nodig is. De rassen zijn gekweekt in Geisenheim, Duitsland. Daarnaast rijpen ze redelijk vroeg af. Zeker de Rondo en de Muscaris.
Uitstekende locatie voor wijnproeverijen
De wijngaard diende ook als mooie locatie voor wijnproeverijen. Verschillende organisaties hebben er gebruik van gemaakt en waren enthousiast over de entourage en de kwaliteit van de wijnen. Er werden wijnen van eigen wijngaard geproefd, de Johannieter en de Rondo, en daarnaast wijnen uit het assortiment van TopsWijnen.
Wijnproeverijen van TopsWijnen worden nu een locatie naar keuze georganiseerd.
Mocht u interesse hebben in een wijnproeverij, neem dan contact via: [email protected]
Biologische landbouw
In de wijngaard is altijd biologische landbouw toegepast. Door de grond onder de wijnstokken los te houden, goede voeding te geven en een zorgvuldig loofwandbeheer toe te passen, werden de wijnstokken zo gezond mogelijk gehouden.
De groeiwijze die op de wijngaard gehanteerd werd is voornamelijk Guyot simple. Bij een enkele stok werd de Guyot double groeiwijze toegepast. Bij enkele wijnstokken die over een pergola groeiden, werd de Cordon groeiwijze toegepast.
Kwaliteit van de wijnen
Over de kwaliteit van de wijn valt te twisten. Zelf ben ik van mening dat de kwaliteit van de Johannieter meer dan redelijk was. De Muscaris was redelijk en over de kwaliteit van de Rondo ben ik niet helemaal tevreden geraakt. Dit ras heeft de te vochtige bodem niet goed aangekund. De Rondo heeft overigens prachtige, grote bladeren die in het najaar zeer mooie herfstkleuren aannemen.
De wijn van de Johannieter is fris, zuiver en heeft een aangenaam karakter. Het is een uiterst prettige wijn, die het prima doet als aperitief en een goede begeleider is van salades met een vinaigrette dressing en van lichte visgerechten.
2006
Bij de aanleg van de wijngaard in 2006, zijn maar liefst acht verschillende druivenrassen geplant.
Wit: Bianca, Johannieter, Cabernet Blanc.
Rood: Rondo, Regent, Cabernet Colognes, Cabernet Jura en Merlot.
Telen in een Nederlandse klimaat
Met uitzondering van de Merlot druif, zijn al deze druivenrassen “geschikt” voor het Nederlandse klimaat. Tegen alle adviezen in, heb ik toch de Merlot aangeplant. Ik was nieuwsgierig naar het verschil tussen de resistente en de minder resistente rassen, zoals de Merlot. De eerste jaren deed de Merlot het verrassend goed en gaf mooie druiven. Maar de druiven waren bij de oogst nooit rijp genoeg. zij hadden duidelijk meer zonuren nodig.
Ook andere rassen gedijden minder in deze wijngaard. Daarbij leveren acht druivenrassen te weinig druiven op om een specifieke wijn te maken. In 2013 zijn er daarom zes rassen gerooid. De rassen Johannieter en Rondo zijn gebleven en in aantal uitgebreid. Om een zoete variant erbij te hebben, zijn er tien stokken Muscaris aangeplant.
In 2017 geven ook in 2013 bijgeplante wijnstokken voor de eerste maal wijn. Daarmee kwam de gehele wijngaard in productie.
2019
In 2019 heb ik het landje met huisje, kas en wijngaard overgedragen aan iemand anders.
Het bewerken van het land, het bijhouden van de groei van de stokken, het oogsten en het wijnmaken, heeft jaren lang enorm veel plezier en voldoening gegeven, maar ging teveel tijd in beslag nemen. Op het houden en onderhouden van deze wijngaard ben ik enorm trots en kijk er met dankbaarheid en voldoening op terug. Het heeft me veel geleerd over wijnbouw en wijnmaken.
Hieronder het etiket van de Johannieter 2016.